Vilken mat ska du prova i Brunei? Vad säljs oftast på lokala restauranger?
De billigaste hotellen i Brunei
Bruneis kök
Den sydostasiatiska ön består av en mängd olika etniciteter, stammar och nationer, samt en rad lokala och importerade kök.
Trots detta har köken i Indonesien, Malaysia och Brunei en liknande karaktär.
Precis som på det sydostasiatiska fastlandet är basfödan ris och olika typer av nudlar.
Till skillnad från fastlandsmalaysia finns det ett mycket starkare inflytande från arabiska och indiska köket. Anpassningar av inhemska rätter för att passa lokala smaker är också vanliga, vilket skapar deras unika, omisskännliga karaktär.
Öbefolkningarna i Sydostasien tenderar ofta mot varm och kryddig mat.
Bruneis specialiteter
Trots de starka influenserna från grannländerna kan du smaka på typiska specialiteter som är exklusiva för Brunei.
Den viktigaste lokala maträtten är den mycket konstiga ambuyat.
Det är en klibbig stärkelserik gröt som utvinns ur palmernas inre och är helt smaklös, som lindas på en bambupinne och doppas i en sur kryddig sås.
På restauranger och marknader säljs ambuyat alltid på menyn med andra sidorätter som nötkött, pumpa, gurka, morötter, gröna bönor och mycket mer.
Andra populära Bruneiska rätter inkluderar följande:
- Nasi katok - ris med kyckling, fisk och många andra kryddiga sidorätter, detta är den vanligaste rätten i Brunei
- Kuih Koci Gula Kelapa - söt riskaka fylld med kokosnöt
- Mjölk- och fruktdrycker - olika fruktjuicer blandade med mjölk, te eller choklad är mycket populära
Hur man äter som en lokalbo
Att äta mat på lokala gatustånd är säkert. Jämfört med andra asiatiska länder är Brunei strikt när det gäller hygien, även på marknadsplatserna.
Det råder inte heller någon brist på kedjor som KFC, Pizza Hut, Jollibee eller Burger King. Bland de lokala ungdomarna är dessa västerländska eller filippinska kedjor extremt populära.
Det är lämpligt att använda vatten på flaska, varmt te eller kaffe eller läskedrycker på flaska från internationella producenter, och att äta lagad mat och frukt som har skalats för hand.