Traditionell mat i Cypern

Cypern

Vilken mat ska du prova på Cypern? Vad säljs oftast på lokala restauranger?

Sök efter boende på Cypern

Det cypriotiska köket

Det cypriotiska köket ligger mycket nära det grekiska och turkiska köket. Många cyprioter går ofta på bufféer och restauranger eftersom de helt enkelt älskar maten. Typiska cypriotiska specialiteter är souvlaki, tzatziki, kleftiko, moussaka, meze, calamari, halloumiost, fisk och olika skaldjur som bläckfisk och krabba. De vanligaste dryckerna är kaffe och vin.

Halloumiost - Detta är en unik osttyp som bara produceras på Cypern. Den är gjord på ko- eller fårmjölk och kan avnjutas t.ex. grillad, stekt hemma eller bakad i en smörgås.

Souvlaki - Är ett mycket populärt kryddigt kött, vanligtvis kyckling eller nötkött, som grillas och serveras på ett spett. Det äts ofta med pitabröd, grönsaker, rostad potatis och tzatziki.

Meze - Är ett urval av många olika rätter. Den serveras på en stor tallrik eller runt bordet och det finns något av allt. Från kyckling, svarta oliver, sallad till bläckfisk. Meze serveras för 2 eller fler personer eftersom det verkligen är mycket av det.

Du kan också prova cypriotiska öl som KEO eller Leon, som du bara kan hitta på Cypern. Smaka på det lokala vinet, som producerades på Cypern för flera tusen år sedan och som nu är ett populärt inslag på den cypriotiska menyn.

Hur man äter som en lokalbo

Det bästa sättet att äta lokalt är att besöka lokala bufféer eller cypriotiska snabbmatställen, där du hittar de flesta lokala rätter. Ett annat alternativ är att besöka en cypriotisk restaurang utanför turistområdena, där du kan äta för cirka 6-8 euro per portion. En speciell egenskap är de cypriotiska bagerierna, som erbjuder ett brett utbud av salta och söta rätter, och vissa är öppna 24 timmar om dygnet.

Måltidsleverans är också mycket populärt på Cypern, där din mat levereras hem till dig. Du kan beställa från ett brett utbud av cypriotiska rätter.

Vanliga priser på restauranger

På Cypern hittar du olika typer av restauranger, allt från cypriotiska till italienska och armeniska. Den engelska frukosten är populär och kostar mellan 5-8 euro. Priset på lunch och middag beror på din budget. En bra lunch kan dock ätas från 12 euro till 20 euro.

Fatöl kostar 3-4 euro och billigast är den lokala, KEO och Leon. Om du vill prova en typisk cypriotisk frappe, förbered dig på cirka 2-4 euro.

Om du är mycket på stranden kommer du att hitta otaliga sätt att äta och dricka. Förutom restauranger och barer hittar du också klassisk snabbmat som pommes frites, fiskpinnar, kycklingkebab eller majs.

Denna artikel kan innehålla affiliatelänkar från vilka vår redaktion kan tjäna provision om du klickar på länken. Se vår annonseringspolicy sida.

Några frågor kvar?

Om du har några frågor eller kommentarer om artikeln...

0 kommentarer

Logga in på Cestee

... den globala resegemenskapen

Har du inte ditt resekonto än? Registrera dig