Det kantonesiska köket
Hongkongs mångfald innebär att det finns något för alla matälskare. Det finns till och med en tjeckisk restaurang med fatöl. Det lokala köket är kantonesiskt, ett av de viktigaste kinesiska köken. Klassiska rätter är stekta nudlar eller ris med nöt- eller fläskkött.
En annan lokal specialitet är risnudlar i soppa med dumplings av räkor, nötkött, fisk etc. Ris eller risnudlar är det viktigaste tillbehöret, som det är nästan överallt i Asien. Eftersom Hong Kong ligger vid kusten rekommenderar vi definitivt att du provar färsk fisk och skaldjur.
Hur man äter som en lokalinvånare
Om du vill äta som en lokalinvånare måste du gå till en lokal restaurang. Du kan vanligtvis känna igen dem på typen av gäster och avsaknaden av skyltar på engelska. Var beredd på att ingen av personalen talar engelska och med lite tur har de en meny på engelska. Lyckligtvis har de flesta restauranger menyer med bilder, så du kan välja utifrån bilderna eller utifrån andra gästers rätter. Precis som på andra restauranger i Hongkong förväntas gästerna kunna äta med ätpinnar. Bestick kommer att tas med till dig på begäran.
Priset på lokal mat är upp till 50 hkd och beror på vilken tid på dagen du äter (billigare under lunchen och på eftermiddagen - tea set, då en varm dryck vanligtvis ingår). De flesta restauranger tar ut en extra avgift på ca 3 hkd för en kall dryck/drink med is.
Vanliga restaurangpriser
Om du inte vill sitta vid samma bord som lokalbefolkningen ska du välja en av de större och modernare restaurangerna. Priset för en måltid på de billigare restaurangerna varierar från 50 hkd och uppåt, men du bör snarare räkna med att betala runt 100 hkd för en måltid.
Ett annat alternativ kan vara kedjerestauranger som Green River eller Café de Coral, där måltiderna kostar runt 50 hkd. Eftersom det är ont om plats i Hongkong och du huvudsakligen betalar för utrymmet, får du räkna med att personalen, särskilt på mindre restauranger, aktivt kommer att uppmana dig att lämna restaurangen mycket snart efter att du har ätit klart.