Vilken mat får du inte missa under din vistelse i Macau?
Det macanesiska köket
Maten i Macao är en unik kombination av det portugisiska och kinesiska köket. Under 400 år av portugisiskt styre importerades traditionella europeiska kryddor och olivolja, som inte används så mycket i det inhemska kinesiska köket, hit. Typer av rätter:
Portugisisk mat - många restauranger uppger att de serverar traditionell portugisisk mat, men det är bara de bättre restaurangerna på halvöns sydvästra spets som serverar äkta traditionell portugisisk mat. Prova duck de cabidela (ankgryta) - den ser inte så tjusig ut men den är god, bacalhau (saltad torsk), caldoverde (soppa
med potatis, kål och chorizo), feijoada (gryta med kokta bönor och korv) och pastéis de nata (vaniljsmördegskakor fyllda med äggulekräm).
På ön Taipa ligger António och Miramar, som är traditionella portugisiska restauranger men som hör till de dyrare. Lord Stow's Bakery, bageriet som gjorde Pastéis de nata berömda i Macao, ligger på Coloane och Margaret's Cafe e Nata är ett populärt kafé i gamla stan.
Macanese mat - detta är en kombination av kinesiskt kök påverkat av portugisiskt inflytande, särskilt när det gäller användningen av europeiska kryddor. Många restauranger hävdar att de erbjuder traditionell portugisisk mat, men det är främst Macanese-mat. En välkänd restaurang är Riquexó.
Traditionella rätter är mandelkakor (torkade kinesiska kakor, en traditionell souvenir), galinhas à africana (kyckling med piri-piri-sås), galinhas à portuguesa (kyckling med kokoscurry), pork chop bun (hamburgare från Macanese - grillat fläskkött i en bulle), beef jerky (skivat torkat nötkött) och minch (köttfärs med potatisbitar och ris).
Dimsum (ångkokta kakor fyllda med kött) eller skaldjur är också mycket populära, och dessa sägs vara bättre i Macao än i Hongkong. I gamla stan finns en hel del enkla restauranger som erbjuder mat för MOP3 0, men menyn är oftast bara på kinesiska, så man får välja efter bilder eller bara peka på något.