Vilken mat ska du prova på Island? Vilka är de typiska lokala rätterna och hur äter islänningar normalt?
Det isländska köket
Liksom andra skandinaviska kök använder det isländska köket inte mycket kryddor och örter. Det lokala köket är inte känt för sina starka smaker. Under de senaste åren har det dock fått mer och mer uppmärksamhet.
De livsmedel som du oftast kommer att stöta på är olika typer av fisk och skaldjur, lamm, potatis och skyr (en jäst mjölkprodukt).
Fisk och skaldjur tillagas på många olika sätt på Island. Du kan till exempel hitta torkat fiskkött. Island är också ökänt för sin nationalrätt "hákarl", eller fermenterat hajkött, som sköljs ner med kumminbrandy. Om du vågar prova den kan du förvänta dig en mycket specifik lukt och smak av denna maträtt.
Förutom fisk är det vanligt att se lammkött på restauranger och även valkött, särskilt vikval, som har orsakat mycket kontroverser.
När det gäller mejeriprodukter är skyr, en surmjölksprodukt som liknar yoghurt, definitivt värd att prova. Precis som yoghurt konsumeras den på Island i smaklös form (vit) eller med olika fruktsmaker. På senare tid har den också hittat sin väg till hyllorna i tjeckiska stormarknader.
Hur man äter som en lokalbo
Ett mycket populärt och framför allt billigt sätt att äta är de redan nämnda varmkorvarna eller "pylsur". Du kan hitta stånd som säljer dem i centrala Reykjavik och på bensinstationen i utkanten av staden. Du kan välja mellan en mängd olika fyllningar. Det bästa sättet att bli mätt är att beställa en "eina með öllu", som betyder "en med allt". Var beredd på att betala cirka 3 euro för en varmkorv.
Det finns också gott om snabbmatsställen och bistroer på Island där du kan äta gott till ett relativt lågt pris. Du kan välja mellan hamburgare, asiatisk mat eller en "vikingakebab".
En islänning utan kaffe är som en lax utan vatten. I städerna finns det många mysiga kaféer där du förutom gott kaffe kan prova isländska bakverk eller äta en liten bit mat medan du tittar på regnet utanför fönstret.
Vanliga priser på restauranger
På Island finns det många ställen som fungerar som café på dagen, restaurang på kvällen och bar på eftermiddagen, så du kan lätt tillbringa hela dagen på ett och samma ställe. Du kan hitta lägre priser på sådana ställen. Att äta på traditionella restauranger kan dock vara mycket dyrt. Du kan vanligtvis betala mellan 3 000 isk och 4 000 isk för en huvudrätt på en restaurang.
Räkna med att betala cirka 7 euro för en öl på en restaurang eller bar, och ännu mer för ett glas vin. Hotell och pensionat erbjuder vanligtvis frukost, men det ingår ofta inte i priset för boendet. Du kan vanligtvis betala extra för frukost 9 eur - 11 eur.
Det finns gott om restauranger i Reykjavik där du verkligen kan njuta av måltider tillagade med lokal mat. Värt att nämna är restauranger som Dill, Kex, Icelandic Fish and Chips och Fiskfelagid.