Traditionell mat i Japan

Japan

Vilken mat ska du prova i Japan? Vad säljs oftast på lokala restauranger?

Köp biljetter till Japan i förväg

Det japanska köket

Eftersom Japan är ett säsongsbetonat land kan du prova något annorlunda i nästan varje månad under din vistelse. Det mesta du kan stöta på:

sobanudlar - bovetenudlar som serveras kalla under sommarmånaderna (zaru soba) eller varma under vintermånaderna. En av de grundläggande varianterna är kake soba (bovetenudlar med buljong).

Udon-nudlar - tjocka vetenudlar med gulaktig färg som serveras som sobanudlar.

Noodle ramen - ramensoppa kan i allmänhet tillagas på många sätt, nudlarna är äggnudlar på kinesiskt vis, men ramen är så populär i Japan att lokalbefolkningen tar den som sin egen. Det viktigaste med ramen är buljongen, dess produktion är vanligtvis hemlig, så varje ramenrestaurang erbjuder en annan smakbuljong, även om det är samma maträtt. Förutom buljong och nudlar finns det grönsaker och kött på olika sätt.

Gyoza - fyllda påsar med kött och grönsaker, ångade eller stekta.

Tempura - grönsaker, skaldjur och fisk som paneras på liknande sätt som i tri-wrap, men resultatet blir betydligt krispigare.

Sushi - oftast rå fisk med ris och sjögräs. Typisk sushi är en rulle med ris och kött som är täckt med tång och kallas maki. Ris med fisk ovanpå kallas nigiri. Själva skivorna av rå fisk kallas sashimi.

Natto - fermenterade sojabönor som är ljusbruna i färgen. De har en mycket skarp lukt och en typiskt stark smak, utlänningar kan ofta inte ens smaka på dem på grund av den starka lukten. Men de är mycket hälsosamma!

Bentó - lunchlåda, i princip lite av varje. Det är typiskt att köpa bentos till tåget eller shinkazen, de säljs direkt på plattformarna.

Senbei - riskakor täckta med sojasås och sjögräs, liknande den berömda "japanska mixen" här.

Te - sencha - typiskt grönt te, genmaicha - grönt te med rostat ris, mugicha - kornte, matcha - pulveriserat te med en bitter smak som främst används vid teceremonier och som smaksättare i sötsaker etc.

Alkohol - sake - risvin, en typisk japansk alkohol. Shouchu - japansk sötpotatissprit. Öl - Asahi, Sapporo, Kirin, Yebisu, ...

Godisoch sötsaker - traditionella sötsaker är gjorda av rismjöl, stärkelse och anko söta bönor.

Vad man inte ska göra när man äter

Stick inte in ätpinnarna i riset utan lägg dem på skålen. Ätpinnar sticks bara ner i riset under begravningsritualer.

Stick inte in ätpinnarna i sushin, det är mycket oartigt. Det är vanligt att man äter sushi med händerna om man inte vet hur man använder ätpinnar. I Japan å andra sidan äts sushi med händerna av riktiga finsmakare och gourmeter.

Skicka inte mat från ätpinnar till ätpinnar, det framkallar en annan buddhistisk begravningsritual, den att ta ben.

Hur man äter som en lokalbo

Det är säkert att äta på lokala restauranger. Den japanska hygienstandarden är bland de högsta i världen.

Lokala självbetjäningsställen finns överallt, där du beställer i en kiosk, betalar med kort och får en enkel men vanligtvis god och, viktigast av allt, mycket billig måltid.

Dessa bistroer är mycket populära bland japanerna för frukost- och middagsmenyer.

Denna artikel kan innehålla affiliatelänkar från vilka vår redaktion kan tjäna provision om du klickar på länken. Se vår annonseringspolicy sida.

Några frågor kvar?

Om du har några frågor eller kommentarer om artikeln...

0 kommentarer

Logga in på Cestee

... den globala resegemenskapen

Har du inte ditt resekonto än? Registrera dig